Yumuşak Doku İltihabının Nedenleri
20 Haziran 2024

Yumuşak Doku İltihabının Nedenleri

Yumuşak doku iltihaplanması genellikle bakteriler nedeniyle oluşur. Bu iltihaplanma, cilt üzerinde kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Yumuşak doku iltihapları basit ilaç tedavisi ile düzelebilir ancak iltihap yayılırsa cerrahi müdahale gerektirebilir. Gerekli tedavi yapılmazsa, iltihap lenf bezlerine ve bedenin diğer bölgelerine yayılabilir, bu da ciddi sonuçlara yol açabilir.

Basit yaralanmalardan veya sivilcelerden kaynaklanan iltihaplar olabileceği gibi, dişlerden veya bademcik, sinüzit gibi yumuşak doku kaynaklı iltihaplar da tedavi edilmediklerinde tehlikeli olabilir. Bazı hallerde dişlerden kaynaklanan iltihaplar yumuşak dokuya veya tam tersi yayılmalar olabilir.

Yumuşak Doku Yapısı

İnsan derisinin en üstte yer alan ve sürekli olarak kendini yenileyen yapıda olan kısmına epidermis denir. Epidermis, bedeni koruma görevi görür. Dermis ise ter bezleri, yağ bezleri ve kıl köklerinin bulunduğu, hücrelerle damarsal yapıların var olduğu bölümdür. Dermis, elastinler salgılayarak epidermisin kendini yenilemesini sağlar.

Selülit adlı enfeksiyon, cildin ikinci katmanı olan dermis ile yağ dokularının etkilenmesi sonucunda meydana gelir. Eğer kas dokusu da bu enfeksiyona dahil olursa, miyosit adı verilen enfeksiyon gelişmeye başlar. Deride bakteriler nedeniyle oluşan enfeksiyonlara ise piyodermi denir.

Yumuşak Doku İltihabı Neden Olur?

Yumuşak doku iltihapları aile ve çevresel faktörler, bireyin biyolojik durumu ve bağışıklık sistemi gibi birden fazla nedene bağlı olarak meydana gelir. Bununla birlikte, yumuşak doku enfeksiyonları içinde en fazla görülenler arasında şunlar yer alır:

  • Selülit: En fazla görülen cilt enfeksiyonu olan selülit, lokal duyarlılık, ödem ve eritem ile tanınır.
  • Apse: Bir kitle olan apse, derinin iç bölümlerinde yer alır ve genellikle şişlik oluşumuna neden olur.
  • Çıban: Tıp dilindeki adı fronkül olan çıban, kıl köklerinden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Kıllar deri gözeneklerini tıkar, bunun sonucunda fındık ya da ceviz büyüklüğünde iltihaplanmalar oluşur.
  • Yılancık: Epirezel olarak da bilinen yılancık, yüzün burun ve çene kısmında kırmızı renkli bir benek olarak başlar; sonra genişleyerek ağrılı bir hale dönüşür. Yılancık enfeksiyonu geçiren bireyde yüksek ateş, kramplar ve titreme görülür. Bu enfeksiyon bacaklarda da yaygın olarak görülür.
Mikroorganizmalardan Arındırıcı Tedavi Nasıl Yapılır?

İltihaplı bölge tıbbi yöntemlerle temizlenmelidir. Bu amaçla antibiyotikler, antiseptikler, debriman uygulamaları ve normal hastane bakımı yapılır. Şiddetli seyretmeyen ve başlangıç aşamasında tespit edilen yumuşak doku iltihapları, yara bakımlarına ve tıbbi temizliğe hızlı yanıt verir. Antibiyotik tedavisine bile gerek kalmayabilir.

Hastanın Genel Kişisel Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Etkilenen bölge temiz tutulmalıdır.
  • Etkilenen alan yüksekte tutulmalıdır. Böylece şişmenin önüne geçilir ve tedavi süresi kısalır.
  • Problemli cilt bölgesi duş aldıktan sonra temiz bir havluyla kurulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doku Transglutaminaz

Doku Transglutaminaz

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Belde Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi

Belde Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi

Kollajen Doku Hastalıkları

Kollajen Doku Hastalıkları

Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Bağ Doku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bağ Doku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hücre Doku Organ Sistem Organizma

Hücre Doku Organ Sistem Organizma

Güncel

Doku Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Doku Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Doku Çeşitleri Nelerdir?

Doku Çeşitleri Nelerdir?