Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Tümörü

Yumuşak doku tümörü, genellikle kol ve bacaklarda kendini gösterir. Çocukluk ve gençlik çağındaki tümör oluşumlarının yaklaşık %6,6'sını oluşturur. Hastalık ilk evrelerde genellikle hiçbir belirti göstermez ancak tedavide geç kalındığı takdirde, vücutta hızla yayılabilir.

Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri

Yumuşak doku tümörü, yağ dokusu, kas, bağ dokusu, damarlar ve sinirlerde görülür. Vücudun tümünde yumuşak doku bulunduğundan, tümörler vücudun her yerinde oluşabilir. Tümörlerin %60'ı bacaklar, kollar ve kalçada, %20'si batın ve göğüste, yaklaşık %10'u da baş ve boyunda görülür. Tümörler yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olur. Daha sonra, sinir ve adaleler üzerinde baskı uygularsa ağrı da yapabilir. Genetik geçiş, uzun süren lenf sisteminin yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığın oluşumuna katkıda bulunan başlıca faktörler arasındadır.

Yumuşak doku tümörü vakalarının yarısı, çocukluk çağında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve nadir rastlanan kötü huylu tümörlerden oluşur. Farklı dokulardan kaynaklandıkları halde genellikle kötü huylu yumuşak doku tümörü belirtileri benzerdir.

Nadir görülen ve çoğunlukla geç evrede tanınan tümörler olduğu için tarama programları oldukça faydalıdır. Özellikle yüksek risk taşıyan genetik sendromları olan ya da radyasyona maruz kalmış kişiler yakından takip edilmelidir. Hastalarda derin yerleşmiş, ağrılı, az hareket eden ve beş cm'den büyük bir kitle ile karşılaşıldığında yumuşak doku sarkomundan şüphelenmek gerekir. Tanı için bir ortopedik onkologun yapacağı dikkatli bir muayene ve görüntüleme yöntemleri yeterli olacaktır.

Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörü Belirtileri

  • Eklem şişmeleri ve hassaslığı
  • Kemiklerin zayıflaması ve kırılmalar
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Anemi

Yumuşak Doku Tümörü Tanısı

Tümörün evrelendirilmesi ve tedavinin planlanması açısından biyopsi büyük bir önem taşır. Biyopsi, doğrudan ya da ultrason ile yapılabildiği gibi bazı zor bölgelerde CT eşliğinde özel biyopsi iğnesi ile örnek alınarak da gerçekleştirilebilir. Kötü huylu yumuşak doku tümörleri, görünüm ve vücutta yayılma şekillerine göre dört evrede incelenir. Evre bir ve iki lokal tümörlerdir. Evre üçte tümör yakın lenf bezlerine yayılmıştır, evre dörtte ise vücudun geneline yayılmış demektir. Evrelendirmede PET-CT çok değerli bir inceleme yöntemidir.

Yumuşak Doku Tümörü Tedavisi

Yumuşak doku tümörleri sıklıkla kol ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahalesi beklenir. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içinde ve komşu bölgelerde yerleşen tümörlerde, genel cerrahi, plastik cerrahi, göğüs cerrahisi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasıyla müdahaleleri gerekir. Tümörlerin büyümesinin durdurulmasında radyoterapinin faydası büyüktür. Yumuşak doku tümörü tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve ortopedik onkolojide deneyimli doktorun tedavinin başarısındaki rolü büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selil

23 Temmuz 2024 Salı

Kolumda bir süredir geçmeyen bir şişlik var ve bazen ağrıyor. Bu, yumuşak doku tümörü olabilir mi? Özellikle kol ve bacaklarda görüldüğünü okudum ve biraz endişelendim. Ne yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selil, yaşadığın bu durum seni endişelendirdiği için anladığım kadaryla doktora başvurmak en iyi adım olacaktır. Yumuşak doku tümörleri nadir görülmekle birlikte, şişlik ve ağrı gibi belirtiler fark ettiğinde bir uzmana danışmak en doğru karar olur. Doktorun yapacağı fiziksel muayene ve gerekli görürse isteyeceği görüntüleme testleri sayesinde kesin bir tanı konabilir. Bu sayede endişelerini giderebilir ve gerekli tedaviye başlayabilirsin. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Dokuları Türleri ve Özellikleri

Diş Dokuları Türleri ve Özellikleri

Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Bağ Doku Hücreleri Embriyonik Bağ Dokusu

Bağ Doku Hücreleri Embriyonik Bağ Dokusu

Yağ Dokusu İnsan Vücudundaki Yağ Dokuları

Yağ Dokusu İnsan Vücudundaki Yağ Dokuları

Sütlü Meme Dokusu

Sütlü Meme Dokusu