Bağ Dokusunun Hücreleri
21 Haziran 2024

Bağ Dokusunun Hücreleri

Bağ dokusu, vücuttaki dokular arasında boşlukları dolduran, hücreleri birbirine bağlayan ve destek sağlayan temel dokulardan biridir. Bu doku, hücreler arası boşlukları doldurarak hücreleri birbirine bağlar ve vücudun şeklinin korunmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca, bağ dokuları hasar durumunda onarım yaparak vücudu korur ve enfeksiyonlara karşı bir savunma mekanizması oluşturur.

Bağ Dokunun Bileşenleri

Bağ dokusu üç ana bileşenden oluşur: hücreler, lifler ve ara maddeler. Bağ dokusunun diğer dokulardan farkı, ana bileşeninin hücre dışı maddeler olmasıdır. Hücre dışı maddeler; protein lifleri, şekilsiz temel maddeler ve doku sıvısından oluşur.

Bağ Dokunun Fonksiyonları

Bağ dokusu molekülleri, yapısal fonksiyonlarının yanı sıra hücre çoğalmasını ve hücre farklılaşmasını kontrol eden hormonlar için bir depo görevi görür. Ayrıca, matriks, hücreler ile kan arasında besin ve metabolik atıkların alışverişini sağlar.

Bağ Dokusu Tipleri

Bağ dokusunun birçok farklı tipi vardır ve bu tipler, yapısal, patolojik ve fonksiyonel farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar, bağ dokusunun üç ana bileşeninin karışımlarında ve ölçülerinde ortaya çıkar. Kolajen lifler, tendonları, aponevrozları, organ kapsüllerini ve merkezi sinir sistemini saran zarları oluşturur. Organların iç yapısındaki trabeküller ve duvarlar, organların destek dokusunun en sağlam bileşenlerini meydana getirir.

Bağ Dokunun Gelişimi

Bağ dokusu, embriyonik bir doku olan mezenkimden köken alır. Mezenkim hücreleri oval ve belirgin bir çekirdek ile tanınır ve dağınık kromatin içerir. Bu hücreler, çok sayıda ince sitoplazmik uzantıya sahip olup, az sayıda lif içeren bol ve ağdalı bir ara madde içinde yer alır. Mezenkim dokusunun büyük bir kısmı, embriyonun orta tabakası olan mezodermden gelişir. Mezoderm hücreleri, bulundukları bölgeden çevredeki organlara doğru göç ederek oraya yerleşirler ve tüm bağ dokusu hücre türlerinin kökenini oluştururlar. Ayrıca, kan hücreleri, endotel hücreleri ve düz kas hücreleri gibi bazı yapılar da bu hücrelerden meydana gelir.

Bağ Dokunun Hücreleri

Bağ dokusuna ait bazı hücreler yerel olarak çoğalır ve bağ dokusu içinde kalır. Lökositler gibi bazı hücreler ise diğer kısımlardan gelerek geçici olarak yerleşim gösterebilirler. Bağ dokusu, epitel dokunun altında bulunur ve hücreler arası madde olan intraselüler madde, zemin maddesi ve matriks, bağ dokusu hücreleri ve fibroblastlardan oluşur. Fibroblastlar, bağ dokusunda en fazla bulunan hücrelerdir. Bağ dokusunu oluşturan hücreler, zemin maddesi ve fibroblastlar vücutta değişik şekillerde yani gevşek ya da sıkı yerleşimlerine göre sınıflara ayrılırlar.

Bağ Doku Çeşitleri

Embriyonik Bağ Doku

  • Mezenşimal Bağ Doku
  • Mukoz Bağ Doku

Erişkin Bağ Doku/Genel Bağ Doku

  • Gevşek Bağ Doku
  • Sıkı Bağ Doku
    • Düzenli Sıkı Bağ Doku
    • Düzensiz Sıkı Bağ Doku

Erişkin Bağ Doku/Özel Bağ Doku

  • Elastik Bağ Doku
  • Retiküler Bağ Doku
  • Pigment Doku
  • Yağ Doku

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Temel Bağ Doku Görevleri

Temel Bağ Doku Görevleri

Haber Bülteni

Güncel

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Güncel

Bağ Dokusu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bağ Dokusu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Doku Çeşitleri Nelerdir?

Doku Çeşitleri Nelerdir?

Sinir Doku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Doku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sert Dokunun Bulunduğu Yerler

Sert Dokunun Bulunduğu Yerler

Adipoz Dokunun Kütlesi

Adipoz Dokunun Kütlesi

Doku Ölümü Belirtileri ve Tedavisi

Doku Ölümü Belirtileri ve Tedavisi

Doku Organ Bağışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Doku Organ Bağışı Nedir ve Nasıl Yapılır?