Kıkırdak Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Kıkırdak Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıkırdak Doku Zedelenmesi

Eklem kıkırdakları, vücudumuzun hareket kabiliyetini sağlamak için son derece önemli yapılardır. Bu kıkırdaklar, eklemleri oluşturan kemiklerin uçlarını kaplayarak kemiklerin birbirine temasını engeller. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı kıkırdak dokular zedelenebilir. Zamanla yumuşayan kıkırdaklar aşınarak dökülebilir ve bu durum kemiklerin açığa çıkmasına neden olabilir. Bunun sonucunda, hastada rahatsızlık ve ağrı gibi çeşitli problemler ortaya çıkar. Tıp dilinde "osteoartrit" olarak bilinen bu durum, halk arasında "kireçlenme" olarak adlandırılır. Kıkırdak doku zedelenmeleri genellikle yaşlanma ile ilişkilidir ve ilaç tedavileri veya cerrahi yöntemler gerektirebilir. Ayrıca, spor aktiviteleri sırasında alınan darbeler de kıkırdak dokunun zedelenmesine neden olabilir.

Kıkırdak Doku Zedelenmesi Belirtileri

  • Zedelenmenin oluştuğu bölgede hissedilen şiddetli ağrı
  • Zedelenmeden kaynaklanan eklem sıvısının artması nedeniyle eklemlerde meydana gelen şişlik
  • Eklemlerde kitlenme ve kramp gibi belirtiler

Kıkırdak Doku Zedelenmesi Nedenleri

Kıkırdak doku zedelenmeleri genellikle ekleme dışarıdan gelen darbeler sonucu meydana gelir. Spor aktiviteleri ve trafik kazaları gibi durumlarda eklemlere direkt olarak alınan darbeler, özellikle diz eklemlerinde kıkırdak doku zedelenmelerine neden olabilir. Bu durumlarda çapraz bağ yaralanmaları ve menisküs de görülebilir. Ayrıca eklemlerde meydana gelen kırık veya çıkık durumlarında da bölgesel kıkırdak doku zedelenmeleri oluşabilir. Bu tür durumlar, diz kapağı kemiği ve omuz çıkıkları gibi örneklerle kendini gösterebilir.

Kıkırdak doku zedelenmeleri, aynı zamanda eklem kıkırdağının alt kısmında yer alan kemiklerin yetersiz beslenmesi sonucu da oluşabilir. Bu durum, orteokon dissekans olarak adlandırılan hastalığın gelişmesine neden olabilir.

Kıkırdak Doku Zedelenmesi Tanısı ve Tedavi Seçenekleri

Kıkırdak doku zedelenmelerinde doktor, öncelikle hastanın şikayetlerini dinler ve ayrıntılı bir muayene yapar. Tanı koymak için genellikle röntgen filmi çekilir. Bu sayede eklemi oluşturan kemik yapılar hakkında bilgi sahibi olunur ve kıkırdak dokuda bir zedelenme olup olmadığı tespit edilir. Bazı durumlarda manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılarak tanı doğrulanır. Ancak MR yeterli olmadığında, kontrast madde verilerek MR artrografi tetkiki istenir.

Eğer kıkırdak dokuda oluşan zedelenmeler hastanın yaşam kalitesini fazla etkilemiyorsa, aralıklı izleme ile kontrol edilebilir. Ancak belirgin şikayetler olan ve hastanın yaşamını olumsuz etkileyen durumlarda tedavi gereklidir.

Kıkırdak doku zedelenmelerinde doktorun önerdiği ilaçlar, glikozamin destekleri ve fizik tedavi yöntemleri ile hastanın durumu hafifletilebilir. Ancak bu yöntemler sadece belirtileri geçici olarak hafifletir. Kıkırdak doku zedelenmelerini tamamen tedavi etmekte yeterli değildir.

Kıkırdak doku yaralanmalarının tedavisi genellikle cerrahi operasyonlarla yapılır. Bu tedavilerde genellikle artroskopi kullanılarak eklem içindeki sorunlar düzeltilir. Kıkırdak doku zedelenmeleri açık ameliyat veya artroskopik yöntemlerle tedavi edilebilir. Hasarın büyük olduğu durumlarda, hastanın diğer eklemlerinden alınan doku hasarlı bölgeye nakledilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hilay kaya özgüler

05 Mayıs 2024 Pazar

Slm benim ince doku bağ zedelenmesi var bnm 2 yıl önce diz kapagimdan artroskopi oldum şuan egzersiz yapmaktayim ve fizik tedavi görmem lazım sizin düşünceniz öğrenebilir miyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Zahire

bu tür kıkırdak doku zedelenmelerinde hastalığın boyutu çok önemlidir. özellikle diz kapağında olmasından fizik tedavi uzun bir süre uygulanmalıdır. aksi takdirde istenilen eski sağlığına kavuşulamaz ayrıca beslenme şekliniz de çok önemli, özellikle tüketebiliyor iseniz. yumurta kabuğu ve ayak iliği bu tür kıkırdak doku zedelenmelerin de iyi bir toparlayıcı besin grubudur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hücre ve Doku Kültürü

Hücre ve Doku Kültürü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumuşak Doku Kitlesi Dağılımı

Yumuşak Doku Kitlesi Dağılımı

Yumuşak Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ağaç Dokusu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Dokusu Türleri ve Özellikleri

Hücre Doku Organ Sistem Organizma

Hücre Doku Organ Sistem Organizma

Yapay Doku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yapay Doku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Süngerimsi Kemik Doku Yapısı

Süngerimsi Kemik Doku Yapısı

Güncel

Sütlü Meme Dokusu

Sütlü Meme Dokusu

Güncel

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji