Temel Bağ Doku Görevleri
11 Temmuz 2024

Temel Bağ Doku Görevleri

Temel Bağ Doku

Temel bağ doku, hücreler ve hücreler arası maddelerden oluşur. Bağ dokunun hücreleri arasında makrofajlar, mast hücreleri ve fibroblastlar bulunur. Hücreler arası maddeler ise kolajen, ağsı ve elastik lifler gibi protein liflerinden oluşur. Embriyo dönemindeki bağ dokusu hücreleri, uzantıları nedeniyle yıldız şeklindedir. Bu hücreler, farklılaşarak diğer bağ dokusu türlerini oluştururlar. Bağ dokuda ayrıca, deriye rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit hücreleri de bulunmaktadır.


  • Organları bir arada tutar ve onlara destek sağlar.
  • Kan damarı içermeyen dokuların beslenmesinde görev alır.

Temel Bağ Dokunun Hücre Kısımları

Mast Hücresi: Mast hücreleri, heparin ve histamin salgılamakla görevlidir. Heparin, kanın damar içerisinde pıhtılaşmasını engellerken, histamin kılcal damarların geçirgenliğini artırır. Bu görevleri nedeniyle mast hücreleri genellikle kan damarlarının yakınlarında bulunur.

Makrofaj: Makrofajlar, doku içerisine giren mikroorganizmaların yok edilmesinde görev alır. Bu hücreler, fagositoz yöntemi ile mikroorganizmaları yok ederek doku içindeki savunma mekanizmasını oluştururlar.

Fibroblast: Bağ dokusunu oluşturan hücrelerdir ve bağ dokudaki lifleri üretirler. Fibroblast hücreleri, görevlerini yerine getirip yaşlandıklarında, fibrosit hücrelerine dönüşürler. Fibrositler ise zamanla parçalanıp atılır. Bağ dokusunun esas hücresine fibroblast denir.

Temel Bağ Doku Lif Kısımları

Fibroblastların oluşturduğu lifler proteinden oluşur ve hücreleri bir arada tutar. Üç çeşidi vardır:

Kolajen Lifler: Kolajen lifler, vücudumuzda mekanik etkilere karşı dirençli olması gereken bölgelerde bulunur. Demetler halinde bulunurlar ve eğilip bükülme görevini görürler. Taze halde beyaz renkte göründüklerinden dolayı bağ dokusu beyaz lifler olarak da adlandırılır.

Ağsı Lifler: Ağsı lifler, doku ve organların etrafını saran dokulardır ve destek sağlarlar. Örneğin, karaciğer, dalak ve mide gibi organların etrafını saran dokulara ağsı lif denir.

Elastik Lifler: Elastik lifler, elastik bir yapıya sahiptir. Sarı renkte olup, gerilme özellikleri vardır. Gerildiğinde eski haline dönerler. Yüz ve boyun bölgelerinde sıkça bulunurlar.

Temel bağ doku, vücudun çeşitli yapısal ve işlevsel ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak adapte olmuş bir doku türüdür. Bu dokunun doğru işleyişi, genel sağlık ve doku bütünlüğü için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Süngerimsi Kemik Doku Yapısı

Süngerimsi Kemik Doku Yapısı

Haber Bülteni

Güncel

Doku Ölümü Belirtileri ve Tedavisi

Doku Ölümü Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Belde Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi

Belde Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi