Kök Hücre ve Doku Kültürü
24 Haziran 2024

Kök Hücre ve Doku Kültürü


Kök Hücre Nedir?

Kök hücreler, birçok dokuda bulunan ve farklılaşarak diğer dokuları oluşturabilme potansiyeline sahip bir hücre grubudur. Kök hücrelerin diğer hücre türlerine dönüşebilmesi, omurilik yaralanmaları, felç, kanser, Parkinson, Alzheimer ve çeşitli genetik hastalıkların tedavisinde kullanım potansiyeli doğurmuştur.

Kök Hücrelerin Tedavide Kullanımı

Kök hücreler, kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarının bağışıklık ve kan sistemini yenilemek amacıyla kullanılmaktadır. Kök hücre kaynakları arasında kordon kanı, kemik iliği ve embriyonik kök hücreler bulunmaktadır.

Kordon Kanı ve Kök Hücrelerin Toplanması

Kordon kanı, doğum sırasında toplanır ve bu süreç uzman hekim tarafından takip edilmelidir. Bebek doğduktan ve göbek bağı kesildikten sonraki ilk on dakika içinde plasentadan alınır. Toplanan kan, otuz altı saat içinde kan bankası laboratuvarına gönderilmelidir.

İlk Kordon Kanı Nakli

İlk kordon kanı nakli, 1988 yılında gerçekleştirilmiştir. Kök hücreler, dondurulduklarında yıpranma ve yaşlanma süreçleri durdurularak saklanabilir. Bu hücrelerin üreme hızı, kemik iliği kök hücrelerine göre daha hızlıdır ve bağışıklık sisteminin ret cevabı tam olarak gerçekleşmediğinden kordon kanı naklinde başarı sağlanır.

Doku Kültürü Nedir?

Doku kültürü, organ ve doku parçalarının uygun besin ortamında steril şartlarda yetiştirilmesidir. Doku kültürünün gelişimi, geçen yüzyılın sonlarında başlamıştır. Hayvan ve bitki doku kültürü tamamen ayrı olarak geliştirilmiştir.

Doku Kültürünün Tarihçesi

Doku kültürü çalışmaları, 1838 yılında Schleiden ve Schwann'ın hücre çalışmalarıyla başlamıştır. Ülkemizde doku kültürü çalışmaları, 1970 yılında başlamış ve ilk bitki doku kültürü laboratuvarı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde kurulmuştur.

Doku Kültüründe Sterilizasyon

Doku kültüründe sterilizasyon büyük önem taşır. Birçok doku ve organ kültürleri, kültüre dayanıklılık sağlayan Agar ortamında üretilir. Bitki doku kültürleri, geleneksel üretim yöntemlerinden farklılık gösterir.

  • Küçük bitki parçalarının (anter, polen, meristem, protoplast, kök veya yaprak parçaları gibi) bitki materyalinin geliştirilmesi ve üretim çalışmaları oldukça zordur.
  • Bu üretim tekniğine doku kültürü tekniği, mikro üretim veya aseptik kültür denilebilir.
Doku Kültürünün Ticari Yararları

Doku kültürü, ticari yarar sağlayıcı alanlarda kullanılmaktadır. Bu ticari yararlardan bazıları şunlardır:

  • Virüsten temiz bitkilerin elde edilmesi
  • Bitki ıslahı
  • Kimya sanayi ve eczacılıkta bitki organlarının elde edilmesi
  • Çoğalması zor olan bitkilerin üretilmesi
Doku Kültürünün Uygulama Alanları

Doku kültürü çalışmaları, üretimi zor ve yavaş olan bitkilerin çoğalmasını amaçlayan çalışmalarda kullanılmaktadır. Bu bitkiler arasında erik, salatalık, asma, zambak, salep ve frezya gibi bitkiler bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sert Kemik Dokusu Yapısı

Sert Kemik Dokusu Yapısı

Hücre ve Doku Kültürü

Hücre ve Doku Kültürü

Fibroglandüler Doku Nedir?

Fibroglandüler Doku Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Yağ Doku Türleri ve Özellikleri

Yağ Doku Türleri ve Özellikleri

Güncel

Doku Transglutaminaz

Doku Transglutaminaz

Güncel

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji